Sliter du med lav selvtillit?

Lav selvtillit kan være mangel på motivasjon. Det er en av hovedgrunnene til at man mislykkes, og til at mange lever et liv de ikke er fornøyd med.

Her er noen av årsakene til dette:

For å ha det bra er det viktig med både selvtillit og selvbilde

“Kjært barn har mange navn”, heter det. Ordene selvbilde og selvoppfatning har samme betydning. Selvaksept er hvor bra man opplever å være som person, altså selvtilliten. 

Disse begrepene blir ofte brukt om hverandre, men de kan imidlertid bety litt forskjellige ting. Det går an å ha høy selvtillit, men ganske dårlig selvbilde fordi vi tenker at vi ikke er fornøyd med oss selv som vi er.

Selvbilde kan man si er måten vi kjenner oss selv på, hvem vi er og hva vi står for, og verdien vi ser i oss selv slik vi er. Lavt selvbilde gjenkjennes med usikkerhet, selvkritikk og skyldfølelse. Med en sunt selvbilde, er selvtillit sjelden noe problem. Det motsatte er ikke tilfelle. Selvbilde handler om hvordan en takler motgang. Det er stor forskjell på om en sier til seg selv: «Dette kan jeg gjøre bedre», eller «Jeg får aldri noe til. Jeg vet at jeg er dum».

Selvtillit er hvilken verdi vi tillegger oss selv og hvilken tro vi har på oss selv i forhold til det vi gjør og får til – altså til å prestere. Det kan handle om arbeid, skole eller sosiale sammenhenger. I noen situasjoner hjelper det mye å ha god selvtillit. Det hjelper når du vil si din mening eller hva du føler. Det hjelper når du vil si nei til noen som vil ha deg til å gjøre noe du ikke vil, eller til noen som vil utnytte deg. Det hjelper når du skal utføre en stor og utfordrende oppgave, eller når du skal prestere.

Men for mye selvtillit er ikke nødvendigvis bra det heller. Vi synes ikke alltid det er hyggelig å møte personer som er for høye på seg selv. 

Vi trenger begge deler

Et godt selvbilde er bra i store mengder, men det kan være like skadelig å ha for mye selvtillit som for lite. Den beste kombinasjonen er å ha godt selvbilde og passe med selvtillit. Selvbilde og selvtillit er noe som skapes i oss i møte med andre mennesker. Hvordan vi bedømmer oss selv er avhengig av våre forestillinger om hva andre tror om oss.

Ved riktig hjelp er det mulig å trene opp et skarpere fokus og en bedre selvtillit og selvfølelse.

Det er absolutt mulig å overkomme disse blokkeringene/holdningene

En god og grundig jobb med bevisstgjøring av dine automatiske tanker må til. Ved bevisst å lære å bli bedre kjent med deg selv, kan du gi slipp på noen av dine selvdestruktive tanker. Tanker som har blitt en kjent og trygg sannhet, men slett ikke ønskelig. Dette kan gradvis skape et bedre selvbilde, og bedre selvtillit.

Du har mer enn nok energi i deg allerede! Det er sant. Det som er problemet, er at denne energien ikke får slippe ut, bl.a. av ovennevnte grunner. Den flyter ikke som den skal i ditt system. Det finnes for mange ubalanser i livet ditt. Du har blokkeringer eller «feilkoblinger» i ditt ubevisste sinn. Derfor trenger du hjelp til å la denne energien få fritt spillerom. Det er nemlig den normale tilstanden for oss mennesker. At energien får flyte fritt, og vi føler oss vel og opplagt.

Tankefeltteknikk (energipsykologi) kan hjelpe deg å få fart på energien. Les mer her: terapimetoder/tankefeltteknikk/