Frykt og fobier

Symptomer på fobi

En fobi kjennetegnes ved at kroppen settes i alarmberedskap, pulsen øker og du begynner å svette.

Fobi er en irrasjonell frykt for noe man egentlig vet ikke er farlig, som f.eks edderkopper her til lands. Alle vet at edderkopper i norske hus er harmløse. Allikevel kan den irrasjonelle frykten bli aldeles lammende.

Vi vet lite om hvorfor noen utvikler fobier mens andre går helt fri. Som med andre psykiske lidelser, ser det ut til at enkelte er mer “robuste” enn andre. Det vi vet er at vi noen ganger opplever traumatiske ting som kan resultere i fobier. Felles for alle fobier er at vi er redde ved tanken på noe. Dette fører ofte til at vi ikke tør å gå til steder hvor vi risikerer å møte det vi frykter, og det kan føre til at vi utvikler stadig mer frykt for flere og flere ting/situasjoner.

Å lære en fobi fra andre, er kanskje det enkleste av alt. Det kan gjøre sterkt inntrykk på oss allerede som barn hvis vi er vitne til at en trygg person i livet (mor, far, etc) f. eks. står hylende på en stol på grunn av en bitte liten edderkopp.

I tillegg til ovennevnte kan de fleste andre fobier behandles. Hypnose og tankefeltteknikk (EFT) har vist seg å være effektive metoder mot fobi, for å lindre/ta bort disse ubehagelige lidelsene.

Hypnose og tankefeltteknikk (EFT) har vist seg å være effektive metoder mot fobi, for å lindre/ta bort disse ubehagelige lidelsene.